Sesame maketi maketi i le lalolagi ?

O Etiopia o se tasi o sesame sili ona tuputupu aʻe ma faʻatau atu atunuʻu i Aferika, Ona o le auina atu o le tele i le maketi o le lalolagi.Sesame e gaosia i vaega eseese i Etiopia.E tupu aʻe o se fua tele i Tigray, Amhara, ma Somilia, ma Ormia

fatu Sesame

Lu'i ma Avanoa o lo'o i ai i Etiopia e uiga i le gaosiga o sesame ma le fa'atau atu i fafo

Avanoa mo le gaosiga o sesame i Etiopia

O le agro-ecology eseese i Etiopia e talafeagai mo le gaosiga o sesame.E tele ituaiga sesame o loʻo totoina i Etiopia.o avanoa ma le lumanaʻi o le gaosiga o sesame i Etiopia o loʻo faʻaalia e pei ona taua i lalo.

- Fa'afanua talafeagai mo le gaosiga o le sesame: e tele vaega i itulagi eseese i Etiopia mo le gaosiga o sesame (Tigray, Amhara, Benshangul Assosa, Gambella, Oromia, Somalia ma SNNP itulagi),

- O loʻo i ai se manaʻoga lelei mo sesame Etiopia i le maketi o le lalolagi,

- E itiiti ituaiga o lo'o i lalo o su'esu'ega ma fa'amaoniga i nofoaga eseese o su'esu'ega i le atunu'u, ma o le fa'asalalauina o nei ituaiga i faifa'ato'aga ma faifa'ato'aga o le a fa'amalosia.O le faʻalauiloaina o suʻesuʻega ma atinaʻe sesame, tuʻuina atu i le sao o fualaʻau i le atunuʻu o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o le gaosiga ma le gaosiga o fualaʻau.Peita'i, ua fa'aitiitia le fa'amamafa o fuala'au e tusa lava po'o le a le tupe mai fafo.

- O lo'o i ai le tele o tagata faigaluega mo taimi maualuga (toto, veleina ma seleselega)

- Fa'aaitalafu a le Malo ma tagata tumaoti mo le fa'afaigaluegaina o sesame

Sesame masini faamama

5. Fa'aitiitia le fa'alogo i su'esu'ega sesame pe a fa'atusatusa i isi fa'ato'aga e pei o le saga ma le saito e ui o le oloa tele lea e fa'atau atu i fafo e sosoo ma le kofe.

6. Le lava o tekonolosi fa'aleleia (to'ato'a, seleseleina): O le to'atele o faifa'ato'aga o sesame o faifa'ato'aga e le mafai ona gafatia fa'ato'aga fa'aonaponei ma le seleselega ma masini soli.

7. Leai se fa'aleleia o fale

8. Le lelei le tali atu o fetilaisa o fua o le sesame

9. Nu'u: ta'ei ma sasaa fatu o le sesame masani pe a matua ma tuai le seleselega.E tele le aofa'i o fua o le sesame e leiloa mai le ta'i, e o'o lava i le seleseleina ma fa'aputu i le lotoifale e ta'ua o 'Hilla'.O le aoina o le seleselega i luga o se fola lamolemole poʻo ni pepa palasitika o se fofo lelei.

Fa'ato'aga a le au faifa'ato'aga Laiti Fa'ato'aga Sesame i vaega 'ese'ese i Itiopia e fa'atinoina e fanua 'ese'ese.O lo'o umia e le aufaifa'ato'aga tetele le selau o heta, ae o le au faifa'ato'aga laiti e i lalo ifo o le sefulu heta le fanua, ae i nisi o vaega e iai fasi fanua i nofoaga eseese, e fa'aopoopo ai le tau o le gaosiga, ma le fa'aletonu o le puleaina o fuala'au.O fa'ato'aga la'ititi fa'atasi ma le faiga o le gaosiga i tua na ta'ita'ia ai le fa'aletonu o le gaosiga o le sesame.Le fuaina o sesame i le tele o vaega i lalo o le aufaifaatoaga

pulega e itiiti ifo i le 10Qt/ha.E fa'aogaina e le aufaipisinisi le tele o faiga o gaosiga nai lo le malosi

gaosiga, o le gaosiga e le lelei e tusa lava po o le a le tele o le fanua.

laina gaosi sesame2

4. Sesame auina atu i fafo ma maketiina

O le Sesame o le suauʻu taʻutaʻua o loʻo gaosia i Etiopia ma o le lona lua o oloa faʻatau atu i fafo o loʻo saofagā i tupe maua mai fafo a le atunuʻu.O le gaosiga o fatu sesame i le lalolagi, gaosiga ma le eria na ufiufi i le 2012 e 4441620 tone, 5585 Hg / ha ma le 7952407 hectare ma o le gaosiga, gaosiga ma le eria o loʻo aofia i Etiopia i totonu o le tausaga lava e tasi e 181376 tone, 7572 Hg ma 23953 taʻitasi. .FAOSTAT.fao.org).

O Saina o le pito sili lea ona fa'aulufaleina mai o fatu sesame Etiopia.I le 2014 na auina atu ai e Etiopia le 346,833 tone o fatu sesame ma maua ai le $ 693.5 miliona tupe maua.Ae ui i lea, i le 2015 o sesame mai fafo na faʻaititia i le 24% ona o le leaga o le tau i le faʻaleagaina o le lelei o fatu ma faʻaititia le tau ma le tele o sapalai o fatu sesame.


Taimi meli: Oke-14-2022