Atunuu pito i luga e sefulu o lo o gaosia soya i le lalolagi

pi

O le soya o se mea'ai e aoga tele i polotini maualuga ma maualalo le ga'o.O i latou foi o se tasi o fuala'au muamua na totoina i lo'u atunuu.E iai a latou tala fa'ato'aga mo le faitau afe o tausaga.E mafai fo'i ona fa'aoga le soya e fai ai mea'ai e le o ni mea'ai ma mo I fanua o fafaga, alamanuia ma isi fa'ato'aga, o le gaosiga o le soya i le lalolagi atoa i le 2021 o le a o'o atu i le 371 miliona tone.O le a la le tele o atunuu e gaosia soya i le lalolagi ma atunuu o loʻo gaosia le tele o soya i le lalolagi?Fa'avasegaga 123 o le a ave fa'atau ma fa'alauiloa le sefulu pito i luga o le gaosiga o soya i le lalolagi.

1.Pasila

O Pasila o se tasi lea o fa'ato'aga fa'ato'aga sili ona tele i le lalolagi, e aofia ai le 8.5149 miliona sikuea kilomita ma le fanua fa'ato'aga e silia ma le 2.7 piliona eka.E fa'atupuina le soya, kofe, suka suka, citrus ma isi mea'ai po'o fa'ato'aga tupe.O se tasi foi lea o le lalolagi e gaosia le kofe ma le soya.1. O le fa'aputuina o fa'ato'aga soya i le 2022 e o'o atu i le 154.8 miliona tone.

2. Iunaite Setete

O le Iunaite Setete o se atunuʻu o loʻo i ai le aofaʻi faʻaputuina o le 120 miliona tone o soya i le 2021, e masani ona totoina i Minnesota, Iowa, Ilinoi ma isi itulagi.O le aofaʻi o fanua e oʻo atu i le 9.37 miliona sikuea kilomita ma o le fanua faʻatoʻaina e oʻo atu i le 2.441 piliona eka.O lo'o iai le fa'ato'aga sili o soya i le lalolagi.Ua ta'ua o le fale saito, o se tasi lea o le tele o le lalolagi e fa'atau atu fa'ato'aga, o lo'o gaosia le tele o sana, saito ma isi fua o saito.

3. Atenitina

Atenitina o se tasi o le lalolagi e tele mea taumafa e maua ai le fanua e 2.7804 miliona sikuea kilomita, atinaʻe faʻatoʻaga ma faʻatoʻaga manu, faʻapipiʻi lelei vaega o fale gaosi oloa, ma le 27.2 miliona heta o fanua faʻatoʻaga.E masani ona toto soya, sana, saito, sorghum ma isi fua o taumafa.Ole fa'aputuga ole soya gaosiga ile 2021 ole a o'o ile 46 miliona tone.

4. Saina

O Saina o se tasi o atunu'u tetele o lo'o gaosia saito i le lalolagi ma le fa'aputuina o soya i le 2021 o le 16.4 miliona tone, o lo'o totōina soya i Heilongjiang, Henan, Jilin ma isi itumalo.I le faaopoopo atu i meaʻai masani, o loʻo i ai foʻi meaʻai faʻatoʻaga, mea tau tupe, ma isi. Toto ma gaosiga, ma o Saina o loʻo i ai le manaʻoga maualuga mo le faʻaulufaleina mai o soya i tausaga taʻitasi, faʻatasi ai ma le faʻaulufaleina mai o soya e oʻo atu i le 91.081 miliona tone i le 2022.

5. Initia

O Initia o se tasi lea o le tele o mea taumafa i le lalolagi ma le aofaʻi o fanua o le 2.98 miliona sikuea kilomita ma le faʻatoagaina o le 150 miliona hectares.E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai mai le Iuni a Europa, ua avea Initia ma faʻatau oloa faʻatau oloa faʻatoʻaga, faʻatasi ai ma le faʻaputuina o soya gaosiga o le 2021. 12.6 miliona tone, lea o Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, ma isi mea o loʻo avea ma nofoaga autu o le totoina o soya.

6. Parakuei

O Parakuei o se atunu'u i Amerika i Saute e aofia ai le 406,800 sikuea kilomita.O fa'ato'aga ma fa'ato'aga manu o galuega fa'avae a le atunu'u.O le tapaa, soya, cotton, saito, sana, ma isi mea, o fuala'au autu ia ua totoina.E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai na tuʻuina mai e le FAO, o le gaosiga o le soya faʻaputu a Paraguay i le 2021 o le a oʻo atu i le 10.5 miliona tone.

7.Kanata

O Kanata o se atunuʻu atinaʻe o loʻo i le itu i matu o Amerika i Matu.O Faatoaga o se tasi lea o alamanuia poutu o le tamaoaiga o le atunuu.O lenei atunuʻu e tele fanua faʻatoʻaga, e tusa ma le 68 miliona hectares.I le faaopoopo atu i meaʻai masani, e tupu ai foi le rapeseed, oats, Mo faʻatoʻaga tupe e pei o le lino, o le faʻaputuina o soya i le 2021 na oʻo atu i le 6.2 miliona tone, 70% na faʻatau atu i isi atunuu.

8. Rusia

O Rusia o se tasi o atunuu sili ona gaosia soya i le lalolagi ma le gaosiga o soya faʻaputuina o le 4.7 miliona tone i le 2021, e masani ona gaosia i Rusia Belgorod, Amur, Kursk, Krasnodar ma isi itulagi.O lenei atunuu e tele eleele e mafai ona totoina.O le atunuu e tele lava ina totōina fua o taumafa e pei o saito, karite, ma araisa, faapea ma nisi o tinoitupe ma fua o faatoaga.

9. Iukureini

Iukureini o se atunuu Europa i sasae ma se tasi o fusi eleele uliuli aupito tele e tolu i le lalolagi, faatasi ai ma le aofaiga atoa o fanua o 603,700 sikuea kilomita.Ona o lona eleele lafulemu, o fua o meaʻai e totōina i Iukureini e matua tele lava, aemaise o cereals ma suka., fuala'au suau'u, ma isi. E tusa ai ma fa'amaumauga a le FAO, o le fa'aputuga o soya ua o'o atu i le 3.4 miliona tone, ma o nofoaga e totō ai e tele lava i totonu o Iukureini tutotonu.

10. Polivia

O Polivia o se atunu'u e lo'o iai i le ogatotonu o Amerika i Saute ma lona fanua e 1.098 miliona sikuea kilomita ma se fanua fa'ato'aga e 4.8684 miliona hectares.E tuaoi atunuu e lima o Amerika i Saute.E tusa ai ma faʻamatalaga na tuʻuina atu e le FAO, o le gaosiga o soya faʻaputu i le 2021 o le a oʻo atu i le 3 miliona tone, e masani lava ona gaosia i le Santa Cruz itulagi o Bolivia.


Taimi meli: Tes-02-2023